Det er mye en kan undres over når man søker et forbrukslån, blant annet hvorfor de fleste får lån, men rentene er forskjellige. Andre får ikke engang lånet, og opplever avslag etter avslag. Her er det et nøkkelord – kredittverdighet!
Kredittverdighet – hva er det
Kredittverdighet er i bunn og grunn et ord som beskriver din økonomiske situasjon overfor bankene. Du kan ha en dårlig kredittverdighet, og du kan ha en god. Det er denne som bestemmer både om du får lånet og hvilken rente du kan ende opp med. Å være kredittverdig vil si at bankene har sjekket deg økonomisk, og funnet at du er i stand til å betale ned et lån. Ved et forbrukslån er dette avgjørende, da du får lånet uten å stille sikkerhet for lånesummen. Deretter kommer spørsmålet om du har god, eller dårlig, kredittverdighet. Kommer du godt ut får du både lånet og en lav rente. Kommer du dårlig ut på en kredittsjekk kan du få lån, men rentesatsen vil gjenspeile den risikoen bankene mener de tar ved å låne deg pengene.
Derfor får du ikke lån
Ja, det er noen som opplever dette. Det betyr likevel ikke, at dette avslaget gjelder for all tid. Avslag kommer om man har en dårlig kredittverdighet, men den kan bedres. Det gjør en ved å betale ned på andre lån/kreditter, få slettet eventuelle betalingsanmerkninger og andre økonomiske tiltak. Over tid vil da en ny kredittsjekk komme bedre ut, og du kan få lånet. Vær oppmerksom på at vil den økonomiske historien din følger deg, og du er dermed ikke garantert den laveste renten ved en ny søknad. Det er en ting en bør vurdere nøye om man får et lån med dårlig kredittverdighet – klarer du betale etter planen? Er du i tvil bør du kanskje vente enda en stund med å ta opp et forbrukslån.