Mer forbrukslån nå enn før

Det er ingen tvil om at norske husholdninger er godt satt i gjeld og en økende del av den gjelden er forbrukslån. Mye av grunnen til det er at det har blitt større tilgjengelighet. Før i tiden var det ikke vanlig å få lån, selv ikke til hus. Da måtte man ha spart opp store deler av kostnaden, slik at man kanskje kunne få resten i lån i banken eller av familie.

I dag er situasjonen en helt annen, og tilgjengeligheten på forbrukslån har skutt i været. Det er flere ting som har bidratt til dette, men en av årsakene er at forbruket av varer og tjenester har økt. Samtidig som vi ser en større skjevfordeling av ressursene, noe som betyr at de rikere blir rikere, og de fattige blir fattigere.

Hvorfor er det så vanskelig å bruke sparte penger

Mye av grunnen til at vi stadig tar opp mer forbrukslån, er at vi rett og slett ikke klarer å vente på å kjøpe oss ting, gjerne unødvendige ting som klær, solbriller, restaurantbesøk osv. (og det er dyrt, sjekk denne artikkelen), og kanskje spesielt reiser. Vi elsker å unne oss ferier, og det er ofte et godt avbrekk i en lang arbeidsperiode eller skolegang.

En årsak til at mange bruker forbrukslån til dette er todelt. For det første er det økt arbeidsledighet, noe som fører til at husholdningene har mindre råd. En annen grunn er at mange reiser lønner seg faktisk å bestille tidlig. Med forbrukslån vil man da kunne spare på ting som flyreise, hotellopphold og opplevelser. Mange velger også å ha eget kredittkort forbeholdt ferier og utenlandsreiser.

Bør du ta opp forbrukslån?

Det viktigste argumentet mot å ta opp forbrukslån er at det koster veldig mye (her finner du de billigste). Denne kostnaden skjules ofte ganske godt, men den ligger vanligvis i renten. Den effektive renten viser også hvor mye alle gebyrer og tilleggsavgifter koster. Skal du ta opp et forbrukslån, bør du derfor gå gjennom din private økonomi, slik at du finner ut hvor mye forbrukslånet vil koste deg hver måned. Først da har du en god grunn til å ta opp forbrukslånet. Det er mange som vil låne deg penger i slike forbrukslån, men det er først og fremst smart å sjekke hvordan din egen bank stiller seg til å gi deg et lån.