Mer forbrukslån nå enn før

Penger

Det er ingen tvil om at norske husholdninger er godt satt i gjeld og en økende del av den gjelden er forbrukslån. Mye av grunnen til det er at det har blitt større tilgjengelighet. Før i tiden var det ikke vanlig å få lån, selv ikke til hus. Da måtte man ha spart opp store deler av kostnaden, slik at man kanskje kunne få resten i lån i banken eller av familie.

I dag er situasjonen en helt annen, og tilgjengeligheten på forbrukslån har skutt i været. Det er flere ting som har bidratt til dette, men en av årsakene er at forbruket av varer og tjenester har økt. Samtidig som vi ser en større skjevfordeling av ressursene, noe som betyr at de rikere blir rikere, og de fattige blir fattigere.

Hvorfor er det så vanskelig å bruke sparte penger

Mye av grunnen til at vi stadig tar opp mer forbrukslån, er at vi rett og slett ikke klarer å vente på å kjøpe oss ting, gjerne unødvendige ting som klær, solbriller, restaurantbesøk osv. (og det er dyrt, sjekk denne artikkelen), og kanskje spesielt reiser. Vi elsker å unne oss ferier, og det er ofte et godt avbrekk i en lang arbeidsperiode eller skolegang.

En årsak til at mange bruker forbrukslån til dette er todelt. For det første er det økt arbeidsledighet, noe som fører til at husholdningene har mindre råd. En annen grunn er at mange reiser lønner seg faktisk å bestille tidlig. Med forbrukslån vil man da kunne spare på ting som flyreise, hotellopphold og opplevelser. Mange velger også å ha eget kredittkort forbeholdt ferier og utenlandsreiser.

Bør du ta opp forbrukslån?

Det viktigste argumentet mot å ta opp forbrukslån er at det koster veldig mye (her finner du de billigste). Denne kostnaden skjules ofte ganske godt, men den ligger vanligvis i renten. Den effektive renten viser også hvor mye alle gebyrer og tilleggsavgifter koster. Skal du ta opp et forbrukslån, bør du derfor gå gjennom din private økonomi, slik at du finner ut hvor mye forbrukslånet vil koste deg hver måned. Først da har du en god grunn til å ta opp forbrukslånet. Det er mange som vil låne deg penger i slike forbrukslån, men det er først og fremst smart å sjekke hvordan din egen bank stiller seg til å gi deg et lån.

Må man betale tilbake kreditten?

Kredittkort

Kredittkort er ofte en dyr fornøyelse, men man velger likevel den enkle løsningen med å skaffe seg kredittkort med høy rente og tøffe betingelser. Ofte er det håpet om at en vanskelig situasjon skal løse seg eller at man kjøper seg noe man har drømt om lenge. Det kan være en sydentur, et parti eksklusiv vin, det feteste golfutstyret eller råeste stereoanlegget til superbilen sin.

Men når kredittkortet er tomt og livet er for kjipt, hva gjør man egentlig da? Man vil vel få den velkjente ”burde ha visst” eller etterpåklokskapen slengt rett i trynet, uten at andre egentlig tar seg bryet om å forstå dine problemer. Er det måter man kan komme seg unna å betale tilbake kreditten, når det står til som alle verst.

Svaret du vil få er jo enstydig nei, men det finnes noen situasjoner der man kan slippe å betale gjelden sin. Men det er ikke sikkert det vil bli enkelt å overtale kreditoren.

Les denne artikkelen også: Fordeler og ulemper med kredittkort

Ved tyveri

Har du påviselig blitt ranet, villedet eller på andre måter lurt, kan det hende du kan slippe å betale kreditten som har oppstått. Det må i så fall kunne legges ved bevis, og at man ikke har opptrådt uaktsom selv. Mange blir utsatt for tyveri i utlandet, og derfor er det smart å ha en forsikring som hjelper deg i slike situasjoner. Sjekk med banken før du søker om kredittkortet i dag.

Ved uførhet

Dette er også et område hvor man skal kunne få igjen pengene eller i det minst slippe å betale kreditten. Det som skjer når man blir ufør, er at man mister en del av inntektsgrunnlaget, og man vil vanligvis få større utgiftsposter vedrørende sin sykdom eller diagnose. Har man dermed ikke grunnlag for å betale gjelden skal man slippe å betale den. Les deg opp på vilkårene som gjelder dersom du skulle bli ufør av en eller annen grunn.

Ved kjøp av varer som ikke holder det de lover

Mange handler forbruksvarer med kredittkort, både fordi det er sikrere og i mange tilfeller billigere. Men av og til kjøper man katta i sekken, og da kan man være heldig å få igjen pengene for den varen som ikke holdt mål. Det kan likevel være vanskelig å komme gjennom i en slik prosess, som ofte involverer flere parter som selger, leverandør og produsent. Likevel er det mulig å få igjen pengene dersom man opplever å kjøpe en vare som ikke fungerer etter hva som er forespeilet.

Ofte skulle man ønske at man bare kunne våkne opp fra en dårlig drøm, men slik er det dessverre ikke. Mange nordmenn har både ett og to kredittkort, noe som kan føre til betalingsproblemer og nedsatt levevilkår. Men kommer man først i denne situasjonen, må man kontakte kreditoren med en gang for å få ordnet en nedbetalingsplan. Dette er noe de aller fleste kreditorer er villige til å hjelpe til med, og dersom det går videre til en rettslig sak, er de nødt å føye seg inn under norske lover.