Må man betale tilbake kreditten?

Kredittkort

Kredittkort er ofte en dyr fornøyelse, men man velger likevel den enkle løsningen med å skaffe seg kredittkort med høy rente og tøffe betingelser. Ofte er det håpet om at en vanskelig situasjon skal løse seg eller at man kjøper seg noe man har drømt om lenge. Det kan være en sydentur, et parti eksklusiv vin, det feteste golfutstyret eller råeste stereoanlegget til superbilen sin.

Men når kredittkortet er tomt og livet er for kjipt, hva gjør man egentlig da? Man vil vel få den velkjente ”burde ha visst” eller etterpåklokskapen slengt rett i trynet, uten at andre egentlig tar seg bryet om å forstå dine problemer. Er det måter man kan komme seg unna å betale tilbake kreditten, når det står til som alle verst.

Svaret du vil få er jo enstydig nei, men det finnes noen situasjoner der man kan slippe å betale gjelden sin. Men det er ikke sikkert det vil bli enkelt å overtale kreditoren.

Les denne artikkelen også: Fordeler og ulemper med kredittkort

Ved tyveri

Har du påviselig blitt ranet, villedet eller på andre måter lurt, kan det hende du kan slippe å betale kreditten som har oppstått. Det må i så fall kunne legges ved bevis, og at man ikke har opptrådt uaktsom selv. Mange blir utsatt for tyveri i utlandet, og derfor er det smart å ha en forsikring som hjelper deg i slike situasjoner. Sjekk med banken før du søker om kredittkortet i dag.

Ved uførhet

Dette er også et område hvor man skal kunne få igjen pengene eller i det minst slippe å betale kreditten. Det som skjer når man blir ufør, er at man mister en del av inntektsgrunnlaget, og man vil vanligvis få større utgiftsposter vedrørende sin sykdom eller diagnose. Har man dermed ikke grunnlag for å betale gjelden skal man slippe å betale den. Les deg opp på vilkårene som gjelder dersom du skulle bli ufør av en eller annen grunn.

Ved kjøp av varer som ikke holder det de lover

Mange handler forbruksvarer med kredittkort, både fordi det er sikrere og i mange tilfeller billigere. Men av og til kjøper man katta i sekken, og da kan man være heldig å få igjen pengene for den varen som ikke holdt mål. Det kan likevel være vanskelig å komme gjennom i en slik prosess, som ofte involverer flere parter som selger, leverandør og produsent. Likevel er det mulig å få igjen pengene dersom man opplever å kjøpe en vare som ikke fungerer etter hva som er forespeilet.

Ofte skulle man ønske at man bare kunne våkne opp fra en dårlig drøm, men slik er det dessverre ikke. Mange nordmenn har både ett og to kredittkort, noe som kan føre til betalingsproblemer og nedsatt levevilkår. Men kommer man først i denne situasjonen, må man kontakte kreditoren med en gang for å få ordnet en nedbetalingsplan. Dette er noe de aller fleste kreditorer er villige til å hjelpe til med, og dersom det går videre til en rettslig sak, er de nødt å føye seg inn under norske lover.

Fornuftig bruk av kredittkort i ferien

Kredittkort

Du har kanskje tenkt tanken før, at neste gang du skal på ferie så bør du ha med et kredittkort. Og fordelene med et kredittkort på ferien og i andre tilfeller er også innlysende. Når du skal arrangere ferien så kommet fordelen med et kredittkort frem for første gang. Når du skal booke hotellrom eller bestille leiebil så må du som oftest betale et depositum og betaler du med ditt vanlige bankkort så blir pengene trukket rett fra kontoen din. Bestiller du mange måneder i forveien så må du legge ut kanskje større summer lang tid før dere skal reise. Med et kredittkort vil beløpet bli reservert på kortet, men det har ingenting å si for din kredittramme på kortet. Du kan derfor fortsatt bruke de penger du har på kredittkortet tross denne reservasjonen.

Betaling av det du bruker på kortet

Når du bruker kortet på ferien så er det banken som legger ut for deg innenfor den kredittramme du har fått tildelt. Det gjelder uansett om du er på ferie, på restaurant hjemme, shopper på nettet eller i en vanlig butikk. Så lenge du ikke overskrider kredittgrensen, så kan du bruke kortet så ofte du vil. Men, det er viktig å huske på at det du bruker på kortet også skal betales tilbake. Du vil derfor motta en faktura hver måned med en oversikt over hva du har brukt på kortet og med et minstebeløp som du må betale. De fleste kortselskaper og banker tilbyr 45-50 dagers rentefri kreditt og det vil si at betaler du hele fakturaen til forfall, så har det ikke kostet deg noe å låne pengene av banken. Betaler du derimot kun minstebeløpet eller halvparten av fakturaen, så blir det lagt til renter og det er her det er viktig å tenke seg om. Renten på et kredittkort er ofte høy og en rente på mellom 20-30 % er ikke uvanlig. Det er derfor en god idé å legge penger til side når du har vært på shopping, slik at mest mulig av regningen blir betalt til tiden.

Hvordan søker jeg om et kort?

Det er mange ulike kredittkort å velge blant. Felles for de fleste er den rentefrie betalingsperioden og at du kan få en kredittramme på mellom kr. 10 000 og opp til kr. 100 000. Den største forskjellen ligger på de rabatter du kan oppnå med kortet. Du bør derfor tenke på hva du skal bruke kortet til. Er shopping det viktigste, så er et kort med mange rabatter på nettbutikker og vanlige butikker det beste kortet. Reiser du mye så er reiseforsikring det viktigste og kanskje bonuspoeng til et av flyselskapene. Kjører du mye i bil, så kan det være en del penger å spare med en god rabatt på drivstoff. Så snart du har funnet det kortet du mener er det beste for deg, så kan du søke på nettsiden til kortselskapet. Etter en kredittvurdering vil du få beskjed om din søknad blir godkjent eller ikke, og blir den innvilget vil du få tilsendt et tilbud om et kort og med en kredittramme som banken mener du kan betjene.